Aplikacija

Usisavanje aluminijumske prašine

Usisavanje aluminijumske prašine

Aluminijumska prašina koja nastaje tokom brušenja ili poliranja aluminijumskih profila zajedno sa vazduhom formira vrlo eksplozivnu smešu. Aluminijumska prašina je opasna ne samo u vazduhu, već i naslage te prašine u prostoru proizvodne mašine ili mašine za mlevenje mogu biti vrlo opasne.

Usisavanje aluminijumske prašine ima fiksna pravila u sistemima za usisavanje. Pravila su postavljena evropskim ATEKS direktivama. Ove direktive su zakoni o dizajnu, prodaji i radu opreme i zaštitnih sistema namenjenih za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama. Pri vađenju eksplozivne aluminijumske prašine potrebno je poštovati minimalnu propisanu brzinu u odvodnoj cevi kako bi se izbeglo stvaranje naslaga u usisnoj cevi. Sistem filtracije mora biti opremljen sigurnosnim elementima kako bi se oslobodila eksplozija. Usisni vod mora biti zaštićen od širenja talasa pritiska na izvore ekstrakcije. Čitav sklop mora biti otporan na pritisak, tako da moguća eksplozija u jedinici filtra ne ošteti pojedinačne delove i tako ne povredi ljude oko jedinice filtera.
Usisavanje aluminijumske prašine

Regulacija snage pri vađenju aluminijumske prašine


Dizajniramo i proizvodimo veličinu filtarskih jedinica prema potrebama usisne snage za date mašine. Uvek se trudimo da razumemo podudarnost pojedinih mašina ako je na sistem za ekstrakciju povezano više njih. Zbog minimalne brzine postavljene ATEKS direktivom, snaga usisavanja ne može se regulisati prema broju aktivno korišćenih mašina koje koriste centralnu usisnu cev. To bi smanjilo brzinu u usisnom razvodniku i učinilo sistem nezadovoljavajućim. U slučaju rešavanja podudarnosti iscrpljenih radnih mesta, potrebno je izabrati sistem odvojenih cevovoda između pojedinih radnih mesta i jedinice filtera kako bi se postigla potrebna brzina.

Usisavanje aluminijumske prašine

Naše jedinice za usisavanje prašine od aluminijuma


Naše filter jedinice za usisavanje aluminijumske prašine opremljene su ravnim filtarskim crevima od antistatičkog materijala. Otpor pritiska na kućištu jedinice filtera je verifikovan na 40 kPa. Jedinice za filtraciju za ekstrakciju aluminijumske prašine opremljene su puknutim reljefnim membranama sa pritiskom ispuštanja od 10 kPa. Prilikom ugradnje filtarskih jedinica za filtriranje eksplozivne prašine unutar radne sale, membrane za pucanje dopunjuju se korpicama za gašenje plamena. Jedinice filtera su opremljene automatskom regeneracijom filtarskog medija pomoću komprimovanog vazduha, kontrolisanog u skladu sa gubitkom pritiska filtra. Odlaganje i sakupljanje otpada dizajniramo prema zahtevima klijenta i očekivanoj količini odvojene prašine.

Kontaktirajte nas

Hajde da radimo zajedno


Ako rešavate sistem za vađenje aluminijumske prašine ili drugog eksplozivnog materijala, nudimo vam saradnju u dizajniranju proizvodnje i primeni tehnologije ekstrakcije. Implementacije se sastoje od vlastitih proizvoda, za čiju funkcionalnost i sigurnost snosimo punu odgovornost. Biće nam drago ako nas kontaktirate.